Turkse tanks zijn woensdag de grens met Syrië overgestoken en door Turkije gesteunde Syrische rebellen hebben zeker vier dorpen heroverd op terreurgroep Islamitische Staat (IS). 

De Turkse president Erdogan heeft woensdag bevestigd dat het land is begonnen aan een militaire operatie om "alle terroristische elementen" in het grensgebied bij Jarablus te elimineren.

Een woordvoerder van Erdogan benadrukte dat met die 'terroristische elementen' militanten van IS en de Koerdische partij PYD worden bedoeld. Bij de operatie zijn volgens het Turkse persbureau Dogan woensdag al 46 IS-militanten gedood. 

Vicepremier Numan Kurtulmuş spreekt van een "korte en resultaatgerichte operatie". Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken moeten de Koerden zich terugtrekken naar het gebied ten oosten van de Eufraat. 

Grensgebied

De Turkse militaire operatie tegen IS krijgt steun van gevechtsvliegtuigen van de door de VS geleide coalitie. 

Een verslaggever van persbureau Reuters meldde dat hij zes tanks de grens over heeft zien gaan. Ook zouden hevige bombardementen en luchtaanvallen worden uitgevoerd.

Video: Turkije begint offensief om Syrische grensstad op IS te heroveren

Turkije begint offensief om Syrische grensstad op IS te heroveren
Turkije begint offensief om Syrische grensstad op IS te heroveren

Offensief

Woensdagochtend begonnen Turkije en een door de VS gesteunde rebellencoalitie een offensief om de Syrische grensstad Jarablus te heroveren op IS. 

Turkse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen bombardeerden verschillende IS-doelen in de strategisch gelegen stad. Vanuit de Turkse stad Karkamis aan de andere kant van de grens zijn verschillende rookpluimen te zien.

Turkse tanks naderden woensdagochtend de Syrische grens en vuurden op posities van rebellen, maar bleven aanvankelijk op Turks grondgebied.

Offensief Jarablus

Manbij

Na een wekenlange strijd heeft terreurbeweging IS zich eerder al uit de strategisch belangrijke stad Manbij in het noorden van Syrië teruggetrokken. Syrisch-Koerdische troepen kondigden vrijdag de complete "bevrijding" van de stad aan.

De stad werd in 2014 door de jihadisten veroverd en gold als belangrijk knooppunt voor de aanvoerroute naar IS-bolwerk al-Raqqa.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afkeurend gereageerd op het Turkse offensief en spreekt van een schending van de Syrische soevereiniteit.