Turkije en een door de VS gesteunde rebellencoalitie zijn woensdagochtend een offensief begonnen om de Syrische grensstad Jarablus te heroveren op Islamitische Staat (IS). Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu.

Turkse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen bombardeerden verschillende IS-doelen in de strategisch gelegen stad. Vanuit de Turkse stad Karkamis aan de andere kant van de grens zijn verschillende rookpluimen te zien.

Turkse tanks naderden woensdag de Syrische grens en vuurden op posities van rebellen, maar bleven op Turks grondgebied. Het doel van de operatie is om de grens veilig te stellen en de coalitie tegen IS te steunen, liet een Turkse militaire bron weten. Ook noemde hij "Syrië's territoriale integriteit'' als reden.

Bekijk beelden van de stad, gezien vanuit Turkije

De bombardementen werden voorafgegaan door artilleriebeschietingen die midden in de nacht begonnen.

Volgens een hoge functionaris zijn Turkse speciale eenheden de grens overgestoken met Noord-Syrië.

CNN Türk meldt op basis van bronnen dat er een veilige buffer wordt opgezet van 70 kilometer tussen de steden Marea en Jarablus. 

Beschoten

Het Turkse leger had dinsdag al stellingen beschoten van terreurgroep IS, nadat vanuit Syrië twee mortiergranaten waren ingeslagen in de grensplaats Karkamis. Daarop besloot Turkije om Karkamis te evacueren. Dinsdagavond werd met luidsprekers omgeroepen om de stad te verlaten.

"Onze grens moet volledig van IS gezuiverd worden", zei de minister van Buitenlandse zaken, Mevlüt Cavusoglu, maandag op een persconferentie in Ankara. Turkije houdt IS verantwoordelijk voor de 54 doden die vielen bij een bomaanslag op een bruiloft in Gaziantep.