Turkije is begonnen met de evacuatie van de grensstad Karkamis. De stad ligt nabij het Syrische Jarablus wat in handen is van Islamitische Staat (IS). Syrische rebellen willen Jarablus heroveren op de terreurbeweging.

Bij de strijd om Jarablus kunnen de circa 1.500 Syrische rebellen rekenen op de steun van Turkije, dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu dinsdag gezegd. De rebellen hebben aangegeven dat een offensief ophanden is.

Met speakers worden burgers in Karkamis opgeroepen om de stad te verlaten. Ook zijn er volgens de BBC busjes gestuurd om mensen te vervoeren die zelf geen auto hebben.

Eerder kwamen er al twee mortiergrananten neer in Karkamis. Voor zover bekend zijn daarbij geen slachtoffers gevallen. Als reactie vuurde Turkije vervolgens veertig mortiergranaten af op vier doelen van IS in Syrië.

Turkije noemt de toekomst van Jarablus belangrijk voor de veiligheid van Turkije, aldus Cavusoglu. Turkije wil voorkomen dat de Koerdische YPG-militie, die al delen van Noord-Syrië in handen heeft, het ook in het strategisch gelegen Jarablus voor het zeggen krijgt.

Manbij

Het Turkse leger heeft maandag al aanvallen uitgevoerd op het noorden van Syrië. Het artillerievuur heeft Koerdische troepen ten noorden van Manbij en IS-doelen bij Jarablus geraakt, zo meldde de Turkse zender NTV.

De regering in Ankara had maandag gezworen het grensgebied "volledig op te schonen" van alle militante groeperingen die daar aanvallen uitvoeren tegen Turkije.

De afgelopen maanden nam het aantal bomaanslagen op Turks grondgebied toe. Veel van de aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat en de militante takken van de Koerdische PKK.