Het vredesoverleg op Cyprus is in een beslissende fase beland. Nog slechts over een klein aantal (heikele) punten, moet overeenstemming bereikt worden zeggen bronnen rond de Cypriotische regering.

De Cypriotische president Nikos Anastasiades, de leider van de Grieks-Cyprioten, en de Turks-Cypriotische voorman Mustafa Akinci spreken elkaar de komende drie weken meermaals om de laatste punten te bespreken. Anastasiades en Akinci voeren het overleg deels onder vier ogen.

Gemakkelijke gesprekken worden het echter niet. Zo staat Akinci erop dat Turkse troepen op het eiland gelegerd blijven om de rechten van de Turks-Cyprioten te beschermen. Voor Anastasiades is dat onbespreekbaar.

Ook zijn beide kampen het nog niet eens over wat er moet gebeuren met de Turken die zich sinds het Turkse leger in 1974 Noord-Turkije bezette op het eiland hebben gevestigd.

Cyprus is verdeeld in een Turks en een zelfstandig Grieks deel sinds Turkije in de noordelijke helft van de eilandstaat de onafhankelijke staat Turks-Cyprus uitriep.