Niet alle doden die zijn gevallen in de Filipijnen als gevolg van Rodrigo Dutertes 'war on drugs', zijn drugsgerelateerd, meldt het hoofd van de politie dinsdag.

Eerder maakte politiechef Ronald dela Rosa bekend dat in de strijd tegen drugscriminaliteit zo'n 1.800 doden zijn gevallen, sinds president Duterte in juni aan de macht is gekomen.

Daarvan waren er volgens dela Rosa 712 drugscriminelen en in de andere gevallen zou het gaan om "drugsgerelateerde incidenten", zonder dat de politiechef daarbij in detail trad.

De politiechef kwam daar op terug en zei dat niet alle buitengerechtelijke executies waar onderzoek naar wordt gedaan drugsgerelateerd zijn. Hij spreekt nu van 1.900 doden.

Misdaad

Sommige van de mensen zouden volgens hem kunnen zijn omgekomen door persoonlijke wrok of overvallen, maar de zaken worden nog verder onderzocht en zouden uiteindelijk toch nog om drugs kunnen gaan.

Zo'n 700.000 drugsgebruikers en -handelaren hebben zichzelf aangegeven. Volgens dela Rosa worden ook ongeveer driehonderd agenten verdacht van betrokkenheid bij drugshandel.

Agenten

De agenten worden ervan verdacht in beslag genomen drugs te hebben doorverkocht of mensen uit de drugsindustrie te hebben beschermd.

De politietop wordt door een commissie van de Senaat verhoord over de stijging van het aantal doden in het land.