In twee maanden tijd zijn op de Filipijnen meer dan 1800 doden gevallen als gevolg van de strijd tegen drugs die de nieuwe president Rodrigo Duterte zijn kiezers had beloofd.

De nieuwe president, die sinds 30 juni de baas is in het land, zegde de bevolking tijdens zijn verkiezingscampagne toe dat hij het drugsprobleem aan zou pakken.

Hij riep burgers op drugsdealers dood te schieten als die zich verzetten tegen hun arrestatie.

Van de 1800 doden waren er 712 drugshandelaar. Bij de andere overledenen gaat het om "drugsgerelateerde incidenten", zo zegt de baas van de nationale politie maandag.

VN-experts

De cijfers komen een dag nadat president Duterte had gedreigd uit de Verenigde Naties te stappen. Hij zou samen met China en andere landen een nieuwe organisatie willen vormen.

Duterte reageerde op de oproep van de VN een einde te maken aan het bloedige optreden tegen drugscriminaliteit in het Zuidoost-Aziatische land. Experts van de VN spreken van "buitengerechtelijke executies".

Corruptie aanpakken

Duterte veroorzaakte dit weekeinde ook opschudding door te verklaren dat alle ambtenaren die onder andere presidenten waren aangenomen, worden ontslagen. Hiermee wil de president naar eigen zeggen de wijdverbreide corruptie in de overheidsinstanties aanpakken.

De 71-jarige Duterte was voordat hij president was meer dan twintig jaar burgemeester van Davao City. Daar zijn vermoede misdadigers door doodseskaders uit de weg geruimd in het kader van zijn 'zero tolerance'-beleid met betrekking tot misdaad.