De Thaise politie heeft maandag bekendgemaakt dat de aanslagen in het zuiden van het land zijn gepleegd door minstens twintig mensen.

Twee weken geleden werden in Thailand binnen 24 uur aanslagen gepleegd op populaire toeristische bestemmingen, zoals het eiland Phuket, in de regio Surat Thani, in de stad Phang Nga en in Hua Hin. 

Bij de bomaanslagen vielen in totaal vier doden. Meer dan dertig mensen raakten gewond, onder wie vier Nederlanders. 

Politiechef Jakthip Chaijinda zei op een persconferentie te weten waar de daders "vandaan kwamen en naartoe gingen". Chaijinda sprak van een groot netwerk.

Het is volgens Chajinda niet bekend wat het motief is van de aanslagen op 11 en 12 augustus. Ook zijn de aanslagen nog niet opgeëist.

Video: Aanslagen in zuiden Thailand

Arrestatiebevel

Vrijdag werd bekend dat de Thaise politie een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen een man die mogelijk het brein is achter de aanslagen. 

De verdachte is afkomstig uit de zuidelijke grensstreek waar radicaalislamitische rebellen al jaren tegen de regering vechten.

Het bevel tegen de man geeft voeding aan de gedachte dat Zuid-Thaise rebellen de hand hadden in de aanslagen. Eerder pakte de politie al twee personen op die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen.