De Malinese rebellenleider Ahman al-Faqi al-Mahdi heeft op de eerste zittingsdag in het Internationaal Strafhof gezegd schuldig te zijn aan het vernietigen van enkele heilige plekken in het Afrikaanse land.

Al-Mahdi vernielde in 2012 samen met zijn volgers negen mausoleums en een deur van een moskee uit de veertiende eeuw in de Malinese stad Timboektoe. 

Het vernietigen van cultureel erfgoed wordt als een oorlogsmisdaad gezien. Al-Mahdi kan een maximale straf van dertig jaar krijgen. 

"Edelachtbare, ik moet erkennen dat wat ik tot nu toe gehoord heb juist is en de gebeurtenissen kloppen. Ik beken schuld", zei al-Mahdi nadat de rechtbank de aanklacht voorlas. Ook smeekte hij maandag om vergiffenis.

Sharia

Toeareg-rebellen, gesteund door Al-Qaida, vielen in 2012 met wapens uit Libië Timboektoe aan. Daarop werd de sharia ingevoerd en onder meer muziek, een groot onderdeel van de Malinese cultuur, verbannen. Vrouwen moesten een boerka dragen en meisjes mochten niet langer naar school. 

Al-Mahdi was lid van de extremistische militie Ansar Dine. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van de moraalpolitie van de beweging, die de islamitische wet in 2012 en 2013 in Timboektoe opdrong. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de vonnissen en uitvoering daarvan van de islamitische rechtbank in de stad.

Hij zou opdracht hebben gegeven om mausoleums te vernielen, de deur van een heilige moskee in te trappen en waardevolle gearchiveerde documenten te verbranden, schrijft The Guardian

Schuldbekentenis

De rebellenleider behoort tot een lijst met 's wereld meest beruchte dictatoren en krijgsheren die door het Internationaal Strafhof (ICC) zijn aangeklaagd. Zijn misdaden, de vernieligingen, vallen wel uit de toon vergeleken met die van anderen, die vaak betrokken zijn bij moorden. Het is voor het eerst dat een verdachte bij het ICC moet voorkomen voor het vernietigen van cultureel ergfoed.

Het gebeurde ook niet eerder dat een zaak bij het ICC met een schuldbekentenis van start ging.