De Duitse alternatieve kankerkliniek van natuurgenezer Klaus Ross, die sinds deze maand onder vuur ligt vanwege de dood van meerdere patiënten, noemt een fout in het maken van een infuus de oorzaak van de dood van drie patiënten. 

Dat zegt oprichter André Hartel in gesprek met De Telegraaf.

Ook noemt Hartel de mogelijke opgraving van zeventig overleden kankerpatiënten voor strafrechtelijk onderzoek "onmenselijk en onnodig", omdat de overleden patiënten mogelijk een ander infuus hebben gekregen. 

Nadat begin augustus drie patiënten, onder wie twee Nederlanders, van natuurgenezer Ross overleden na behandeling in de kliniek in het plaatsje Bracht, startte de politie een onderzoek. Tientallen mensen die in de kliniek werden behandeld, hebben zich na een oproep bij de politie gemeld. Achttien mensen meldden zich in Nederland.

Volgens de Duitse omroep WDR onderzoekt de politie inmiddels zeventig sterfgevallen. Het is echter de vraag of deze patiënten zijn overleden aan kanker of dat hun dood te wijten is aan de toediening van het omstreden preparaat 3-Bromopyruvat (3-BP).

Fataal

Volgens Hartel heeft Ross een fatale fout gemaakt met de bereiding van het infuus dat hij zijn patiënten toedient. 3-BP blokkeert de opname van glucose door cellen waardoor ze geen energie meer krijgen. Volgens Hartel geldt dat in het bijzonder voor kankerpatiënten. Een overdosis van het middel is de doodsoorzaak van de drie overleden patiënten, zo zegt Hartel. 

"Ross heeft begin deze maand voor het eerst zelf een 3-BP-infuus gemaakt van poeder. Voor die tijd werkte hij altijd met infusen van professionele apothekers, waar niks mis mee was", aldus Hartel. "Al die andere patiënten zijn met kant-en-klare infusen behandeld, dus die hoeven niet opgegraven te worden." De oprichter zegt dat hij de politie hierover gaat bellen. 

Doorverwijzen

Na de behandeling voelden de patiënten zich ziek. In plaats van ze door te verwijzen naar een ziekenhuis, een reguliere arts of andere hulp in te schakelen, diende Ross ze volgens de inspectie vitamines toe. Verschillende patiënten zouden hierdoor zijn overleden. 

De Duitse politie en justitie willen, als nabestaanden daar toestemming voor geven, de stoffelijke resten van de zeventig overledenen opgraven voor onderzoek. Hartel, die ook enige tijd compagnon van Ross was, noemt dit overbodig. 

Volgens de oprichter van de kliniek, zelf kankerpatiënt en 3-BP-gebruiker, is dat nieuws bij nabestaanden ingeslagen als een bom. Ook zegt hij dat er veel paniek is onder gebruikers van 3-BP.