De Olympische spelen zijn in de nacht van zondag op maandag om 3.18 uur (Nederlandse tijd) officieel voor gesloten verklaard.

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité bedankte in zijn toespraak onder meer de atleten. "Jullie hebben de wereld verenigd door in vriendschap en met respect met elkaar te strijden."

Ook bedankte Bach de Brazilianen. "Jullie hebben de wereld geïnspireerd de afgelopen zestien dagen. Obrigado, Carioca's", verwees hij naar de bijnaam van de inwoners van Rio. "We houden van jullie."

Bij de sluitingsceremonie droeg turnster Sanne Wevers, die goud voor Nederland haalde tijdens de balkfinale, de Nederlandse vlag het Maracanã-stadion binnen.

Tijdens de ceremonie viel veel regen. Daardoor droegen veel atleten een doorzichtige regenponcho. Traditiegetrouw kregen de mannelijke marathonlopers bij de sluitingsceremonie van de Olymische Spelen hun medaille omgehangen.

Tokio

Tijdens de sluitingsceremonie gaf burgemeester Eduardo Paes van Rio de vlag met de vijf ringen aan IOC-voorzitter Thomas Bach, die het witte doek overdroeg aan gouverneur Yuriko Koike van Tokio.

De hoofdstad van Japan kreeg de organisatie van de Olympische Spelen drie jaar geleden toegewezen. Het mondiale sportevenement werd in 1964 ook al in Tokio gehouden.

Na de overdracht van de olympische vlag presenteerde Tokio zich met een korte show aan de wereld. De Japanse premier Shinzo Abe legde, vermomd als het bekende computerspelfiguur Super Mario, via een denkbeeldige pijplijn een verbinding van de ene naar de andere kant van de wereld tussen Rio en Tokio.

Video: Olympische Spelen afgesloten met vuurwerk

Gehuldigd

De Nederlandse atleten die nog in Rio de Janeiro zitten komen dinsdag aan in Nederland. Ze worden dezelfde dag nog in de RAI in Amsterdam gehuldigd.

De Nederlandse sporters de Olympische Spelen afgesloten met een elfde plaats in het medailleklassement. TeamNL veroverde negentien medailles: acht keer goud, zeven keer zilver en viermaal brons.