Talibanstrijders boeken terreinwinst in noorden Afghanistan

De Taliban hebben na dagen van zware gevechten verdere terreinwinst geboekt in het noorden van Afghanistan. 

De strijders veroverden zaterdagmorgen het district Khanabad in de provincie Kunduz. In andere districten zijn nog steeds hevige gevechten gaande.

Volgens de lokale autoriteiten vielen de Taliban het district Khanabad aan van meerdere kanten. "We hebben urenlang weerstand geboden, maar we kregen geen steun", aldus de lokale leider Hayatullah Amiri.

Een gebrek aan munitie en een tekort aan versterkingen zou de oorzaak zijn van de val van Khanabad. Bij de gevechten zouden tenminste negen doden zijn gevallen onder Talibanstrijders, meldt AP

De Taliban veroverden eerder deze week ook al gebied in de aangrenzende provincie Baghlan. Daar maakten de strijders voertuigen en munitie buit.

Kunduz

Sinds internationale troepen in 2014 hun missie beëindigden, winnen de Taliban weer terrein. Vorig jaar september bezette de islamitische beweging voor korte tijd de stad Kunduz.

Hoewel de Verenigde Staten de provinciehoofdstad daarop weer heroverde, betekende het de eerste grote verovering sinds het regime in 2001 werd verdreven door de Amerikanen.

Tot in 2013 voerde Nederland nog een politietrainingsmissie uit in de provincie.

Lees meer over:
Tip de redactie