De Turkse geheime dienst heeft de Duitse dienst om hulp gevraagd bij de jacht op aanhangers van de Gülen-beweging. 

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft geheime documenten ingezien waarin de Turkse dienst MIT de Duitse BND verzoekt om hulp.

Volgens de Turken zijn Gülenisten naar het buitenland gevlucht. De MIT zou van de BND verlangen dat deze invloed uitoefent op beleidsmakers, om op te treden tegen Gülen-aanhangers en deze mensen uit te leveren.

De Turkse autoriteiten hebben sinds 15 juli veertig opsporings- en drie uitleveringsverzoeken gedaan aan Duitsland. Hoewel de precieze inhoud niet bekend is, is dat volgens Duitse media een opmerkelijk hoog aantal.

Jacht

Volgens de Turkse regering zit de beweging van de in de VS wonende Turkse geestelijke Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep door het leger in juli. Sindsdien is de jacht op zijn aanhangers geopend.

Turkije verwacht daarbij ook ondersteuning van andere landen. Ook de Turkse ambassade in Nederland heeft gevraagd om steun tegen 'FETÖ', zoals Ankara de 'terreurorganisatie' van Gülen noemt.

In een verklaring liet de ambassade in Den Haag onlangs weten dat 'FETÖ' net als in Turkije in veel landen is "geïnfiltreerd" in politiek, bestuur en media en dat Turkije verwacht dat hier "alle noodzakelijke maatregelen" tegen worden genomen.