'VS betaalde geen losgeld aan Iran voor vijf Amerikaanse gevangenen'

De Verenigde Staten hebben toegeven dat een betaling van 400 miljoen dollar aan Iran is achtergehouden tot vijf Amerikaanse gevangenen waren vrijgelaten. Het gaat echter niet om losgeld benadrukt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vijf Amerikanen werden eerder dit jaar door Iran op het vliegtuig gezet. Kort daarna ontving het land het miljoenenbedrag, dat afkomstig was uit een fonds dat Iran voor de revolutie van 1979 gebruikte om militair materieel te kopen. De VS weigerden lange tijd het geld terug te geven.

Critici vermoeden dat het geld diende als losgeld, maar volgens het ministerie is dat niet waar. Er zou afzonderlijk zijn onderhandeld over het vrijgeven van de miljoenen en het vrijlaten van de Amerikaanse gedetineerden.

Het ministerie erkende wel dat het geld is vastgehouden tot de Amerikanen waren vertrokken uit Iran. Volgens een woordvoerder werd de geplande betaling aangegrepen als middel om Iran onder druk te zetten. Dat moest voorkomen dat Iran zou terugkomen op de toezegging om de gevangenen te laten gaan.

Lees meer over:
Tip de redactie