Tientallen paspoorten met Nederlands visum gestolen in Marokko

Meer dan zeventig paspoorten van Marokkaanse burgers die een visum voor Nederland hadden aangevraagd, zijn vorige week in Marokko gestolen tijdens een beveiligd transport door een koeriersbedrijf. 

Marokkaanse geheime diensten vrezen dat de documenten in handen zijn gevallen van criminelen of terroristen, bericht De Volkskrant.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vermissing van de paspoorten. Het gaat om 71 documenten, waarvan er 41 waren voorzien van een geldig visum. Bij de overige paspoorten was het visum afgewezen.

De paspoorten, namen en visanummers staan inmiddels internationaal geregistreerd. Volgens de Marokkaanse autoriteiten en de Nederlandse Koninklijke Marechaussee is nog niet gereisd met de paspoorten.

Speculeren

Over de vrees dat de paspoorten gebruikt zouden kunnen worden voor criminele of terroristische doeleinden, wil het ministerie niet speculeren. "De Marokkaanse autoriteiten, het visumaanvraagkantoor in Nador en Buitenlandse Zaken doen onderzoek", zegt de woordvoerder tegen de Volkskrant.

Paspoorten raken wel vaker kwijt, dat is "inherent aan het proces waarin wereldwijd documenten moeten worden verstuurd". Maar op zo'n grote schaal als nu, komt volgens de woordvoerder vrijwel niet voor.

Lees meer over:
Tip de redactie