'Politie Mexico executeerde vorig jaar 22 vermeende bendeleden'

De Mexicaanse politie heeft vorig jaar zeker 22 vermeende bendeleden geëxecuteerd na een confrontatie bij de plaats Tanhuato. 

Dat concludeerde de Mexicaanse Nationale Mensenrechtencommissie. Agenten zouden bovendien twee arrestanten hebben gemarteld en lichamen hebben verbrand.

De veiligheidsdiensten openden in mei 2015 de aanval op een ranch waar zich gewapende mannen hadden verzameld. Daarbij kwamen ten minste vierenveertig verdachten om het leven. Het zou gaan om leden van het kartel Jalisco Nieuwe Generatie (JNG).

Manipulatie

Uit onderzoek van de mensenrechtencommissie is gebleken dat de politie de plaats delict heeft gemanipuleerd. Zo zouden zeven lichamen en meerdere wapens zijn verplaatst. De commissie kon niet achterhalen wat de doodsoorzaak was van vijftien van de gedode verdachten.

De autoriteiten reageren terughoudend op de onthulling. Volgens nationale veiligheidscommissaris Renato Sales is het onderzoek naar de gevechten nog gaande. Hij riep de politiek op met duidelijke richtlijnen te komen over wapengebruik door de veiligheidsdiensten.

Lees meer over:
Tip de redactie