Een groot cultureel festival van Koerden in Keulen wordt om veiligheidsredenen afgelast. De politie in de Duitse stad heeft de verhuurder van het RheinEnergie-stadion, waar de bijeenkomst voor tienduizenden Koerden gehouden zou worden, een negatief advies gegeven.

Daardoor kan het feest niet doorgaan, tot woede van Koerdische organisaties.

Op 3 september zou de 24e editie zijn van het Internationale Kurdische Kulturfestival. In eerdere jaren waren er vlaggen en posters van de PKK te zien, de Koerdische Arbeiderspartij, die volgens de Europese Unie een terroristische organisatie is.

De politiechef van Keulen zegt dat te verwachten valt dat opnieuw reclame zou worden gemaakt voor de PKK. Dat kan Turkse nationalisten provoceren, waardoor confrontaties dreigen.

"Ons advies is nadrukkelijk niet als discriminatie op te vatten", stelde de politie. Binnen de Koerdische gemeenschap in Duitsland wordt dat echter anders opgevat.

Zeker omdat aanhangers van de Turkse president Erdogan eind juli wél toestemming kregen voor een massale demonstratie in Keulen. "Dan moet een Koerdisch cultuurfeest ook kunnen", vindt de voorzitter van een Koerdische club.