UNICEF waarschuwt voor massale rekrutering kindsoldaten Zuid-Sudan

Meer dan 650 kinderen zijn sinds begin 2016 gerekruteerd door gewapende groeperingen in Zuid-Soedan, dat maakt UNICEF vrijdag bekend.

Sinds eind 2013, het begin van de crisis in Zuid-Sudan, zijn er naar schatting meer dan zestienduizend kinderen gerekruteerd door verschillende groeperingen.

In 2015 werden er nog 1.775 kindsoldaten vrijgelaten. Deze demobilisatie lijkt nu in een snel tempo teniet te worden gedaal, aldus UNICEF.

"Recente rapporten laten wijdverbreid seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen zien. Ook kinderen ondergaan afschuwelijke beproevingen", aldus Justin Forsyth, adjunct directeur van de kinderrechtenorganisatie.

"Het systematisch inzetten van verkrachting, seksuele uitbuiting en ontvoering als oorlogswapen in Zuid-Sudan moet ophouden en de daders mogen niet langer straffeloos hun gang kunnen gaan", stelt Forsyth.

Door de burgeroorlog in Zuid-Sudan zijn inmiddels ruim negenhonderdduizend kinderen op de vlucht in hun eigen land. Ook is er een ernstig voedseltekort voor zo'n 250.000 kinderen.

Lees meer over:
Tip de redactie