Negentien doden door luchtaanval op AzG-ziekenhuis Jemen

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de luchtaanval op het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Jemen is opgelopen tot negentien. Er raakten zeker 24 mensen gewond.

Dat heeft de hulporganisatie donderdag gemeld.

Het ziekenhuis, dat grotendeels is verwoest, staat in de noordelijke provincie Hajja. Onder de doden is een medewerker van AzG. De medische teams zorgen voor de gewonden.

De luchtaanval werd uitgevoerd door Saudi-Arabië en een aantal soennitische bondgenoten, die de Jemenitische regering te hulp zijn geschoten in haar strijd tegen de sjiitische Houthi-rebellen.

Trainingscentrum

Zaterdag kwamen al tien kinderen om bij een bombardement op een school in de buurprovincie Sadaa. De soennitische alliantie houdt vol dat een trainingscentrum van de rebellen het doelwit was van die luchtaanval.

Artsen zonder Grenzen heeft de door Saudi-Arabië aangevoerde alliantie naar eigen zeggen precies verteld waar het ziekenhuis staat, om te voorkomen dat het per abuis doelwit zou worden. Dat doet de hulporganisatie altijd, maar toch ging het dit jaar al vier keer mis. AzG zegt "woedend" te zijn en de aanval van maandag "onacceptabel" te vinden.

Menselijk schild

Het is de vierde maal in twaalf maanden dat een AzG-ziekenhuis wordt getroffen door bommen.

Volgens de Verenigde Naties hebben de luchtaanvallen al vele Jemenitische burgers het leven gekost. Dat valt ook de opstandelingen, die burgers niet zelden als menselijk schild inzetten, aan te rekenen, aldus de VN.

Lees meer over:
Tip de redactie