De belangrijkste oppositieleider en voormalige vicepresident van Zuid-Sudan is het land woensdag ontvlucht. Eerder had de politicus de hoofdstad Juba al verlaten vanwege hevige gevechten.  

Volgens een verklaring van de oppositie die donderdag is uitgegeven, is Riek Machar gevlucht naar "een veilig land in de regio". Volgens een woordvoerder is Machar naar een buurland afgereisd, waar andere bronnen zeggen dat hij vertrokken is naar een ander onbekend land in Afrika. 

De vlucht van Machar hangt samen met de voortdurende onrust in het Afrikaanse land. De overheid zou jacht maken op Machar terwijl aanhangers van de huidige president Salva Kiir regelmatig confrontaties hebben met de aanhangers van Machar. 

De voortdurende gevechten gelden als de bloedigste sinds de afscheiding van Sudan. Honderden mensen kwamen om het leven. Naast deze confrontaties die zich voornamelijk afspelen in en rond de hoofdstad, is het ook nog altijd onrustig in andere delen van het land waar verschillende milities actief zijn. 

Vredesgesprekken mislukt

Afgelopen week nog mislukten vredesgesprekken tussen de overheid, de oppositie en de rebellen die onder leiding stonden van de Afrikaanse Unie. De vredesgesprekken moeten de verschillende gevechten in het land beperken, maar de regering zou een belangrijke voorwaarde, noodhulp voor verschillende gebieden, blokkeren. 

Ook heeft de regering van Zuid-Sudan recent een troepenmacht van de Verenigde Naties (VN) toegang tot de hoofdstad Juba geweigerd. Ook is de regering niet van plan om medewerking te verlenen aan de missie van de VN.