De Myanmarese leider Aung San Suu Kyi is voor besprekingen in de Chinese hoofdstad Peking. De bijeenkomst is uniek, omdat China het vroegere militaire bewind in Myanmar steunde, dat Suu Kyi vijftien jaar lang onder huisarrest hield. 

Suu Kyi blijft tot zondag in China en wordt naar verwachting door de Chinese president Xi Jinping en premier Li Keqiang ontvangen. 

Na verkiezingen in november kon de partij van Suu Kyi vorig jaar de macht overnemen. Het belangrijkste onderwerp van gesprek in Peking is een door China gefinancierd stuwdamproject in Myanmar, dat in 2011 door de toenmalige regering werd stilgelegd na verzet van de lokale bevolking.

Voor China is Myanmar strategisch belangrijk, omdat het de Volksrepubliek een directe verbinding over land naar de Indische Oceaan kan bieden. Diplomaten denken dat Suu Kyi ondanks het beladen verleden naar een goede verstandhouding met de belangrijkste handelspartner van haar land streeft. Zij heeft China ook nodig om het noorden van Myanmar te stabiliseren, waar al tientallen jaren een opstand gaande is van etnische minderheden.