De twee voornaamste Zuid-Afrikaanse oppositiepartijen slaan de handen ineen om regeringspartij ANC van Jacob Zuma  buiten het bestuur van de grote steden te houden. 

De links-populistische Economische Vrijheidsstrijders (EFF) hebben woensdag beloofd een minderheidscollege van middenpartij DA in onder andere Johannesburg en Pretoria te gedogen.

De Democratische Alliantie (DA), de liberale uitdager van het ANC, werd twee weken geleden de grote winnaar bij de lokale verkiezingen in Zuid-Afrika.

De DA werd bij de verkiezingen van begin augustus in Pretoria de grootste en in Johannesburg de tweede partij, maar bleef in beide grote steden verstoken van een meerderheid. Met de gedoogsteun van de EFF kan de partij toch colleges vormen.

Beëlzebub

Een andere winnaar is de radicale, nationaal-populistische EFF van politicus Julius Malema. Hij is een van de felste critici van de president en diens beleid. Het nog jonge EFF haalde iets minder dan tien procent van de stemmen.

De DA en de EFF zijn tegenpolen, maar de partij van voormalig ANC-kopstuk Julius Malema, die frontaal oppositie voert tegen het ANC, helpt naar eigen zeggen liever de duivel dan Beëlzebub aan een meerderheid.

Het ANC, het Afrikaans Nationaal Congres, heeft sinds de afschaffing van de apartheid in de jaren negentig altijd geregeerd zonder oppositie. Voor het eerst komt het ANC op een landelijk gemiddelde van onder de zestig procent.

Fraude rond villa

De positie van president Jacob Zuma ligt al enige tijd onder vuur. Hij overleefde eerder dit jaar een stemming over zijn aftreden. DA had deze motie ingediend nadat duidelijk werd dat Zuma overheidssubsidie had gebruikt om zijn villa te laten verbouwen. 

Ook zou Zuma in het verleden steekpenningen hebben betaald rond een wapendeal. Zelfs binnen zijn eigen partij groeit de kritiek.