Spaanse premier Rajoy begint onderhandelingen met centrumpartij

Demissionair premier Mariano Rajoy heeft groen licht gekregen van zijn partij Partido Popular (PP) om te onderhandelen met centrumpartij Ciudadanos.

Doel van de onderhandelingen is het vormen van een nieuwe regering. Spanje zit al sinds de parlementsverkiezingen in december 2015 zonder officieel bestuur.

De partijen konden door een versplinterd politiek landschap geen overeenstemming overeenstemming bereiken over een coalitie. Nieuwe verkiezingen in juni van dit jaar maakten de situatie niet beter.

Rajoy is tot nader order demissionair leider van het land. "Spanje heeft een nieuwe regering nodig, nu", zei Rajoy toen hij woensdag de onderhandelingen met Ciudadanos (Burgers) aankondigde.

Hervormingen

Het liberale, centrische Ciudadanos pleit voor zes politieke hervormingen in Spanje. Voor de partij zijn dit voorwaarden voor eventuele deelname aan een nieuw kabinet, waarin Rajoy voor de tweede keer premier zou worden. De PP-leden stemden hiermee woensdag in.

Eerder ondernam de centrumrechtse Rajoy vergeefse pogingen om samen te werken met de Spaanse Socialisten. De PP en de Socialisten hebben samen een meerderheid, maar die laatste partij sprak zich uit tegen een nieuwe regering-Rajoy. 

De premier stelde woensdag dat steun van de Socialisten nog steeds nodig is om een nieuwe regering te laten slagen. "Ciudadanos heeft een stap voorwaarts gezet; de Socialisten hebben nog niet bewogen. Zonder actie van hen is het onmogelijk om een nieuwe coalitie te vormen."

Socialisten-leider Pedro Sánchez liet kort na deze uitspraken weten nog steeds tegen een nieuwe termijn van Rajoy te zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie