Noord-Korea hervat productie van plutonium

Noord-Korea heeft de productie van plutonium weer hervat. Het land zegt ook geen plannen te hebben om te stoppen met nucleaire testen.

Plutonium is een belangrijk onderdeel van kernreactoren die op uranium werken. Het opwerken van afgewerkte splijtstof in speciale chemische fabrieken zorgt ervoor dat het plutonium beschikbaar wordt voor hergebruik. Er staan opwerkingsfabrieken in Engeland, Frankrijk, Rusland, China en Japan. 

In een interview bevestigd een woordvoerder van een atomisch energie instituut het hervatten. Volgens de woordvoerder is het land ook begonnen met het produceren van sterk verrijkt uranium, dat nodig is voor nucleaire wapens. De productie loopt "volgens plan". 

De acties van Noord-Korea zorgen voor toegenomen spanningen. in juli dreigde Noord-Korea met actie nadat de Verenigde Staten en Zuid-Korea aankondigden een geavanceerd Amerikaans anti-raketsysteem te installeren in Zuid-Korea naar aanleiding van de spanningen. Ook China bekritiseerde deze maatregel.

Diplomaat

Volgens de Zuid-Koreaanse regering is een in Groot-Brittannië gestationeerde Noord-Koreaanse diplomaat naar Zuid-Korea overgelopen. 

Tae Yong-ho werkte op de Noord-Koreaanse ambassade in Londen, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Hij is met zijn gezin naar Zuid-Korea gereisd.

Tienduizenden Noord-Koreanen zijn sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) naar het zuiden overgelopen. Zelden ging het om diplomaten.

Lees meer over:
Tip de redactie