Vier jaar cel voor Utrechtse plofkraker uit 'Audi-bende'

De rechtbank in het Duitse Aken heeft een 25-jarige Utrechter tot vier jaar en drie maanden cel veroordeeld voor het plegen van twee plofkraken in de Duitse plaatsen Alsdorf en Flörsdorf. 

De man, Mohammed Al B., is vermeend lid van de zogenoemde 'Audi-bende'. Die naam wordt gebruikt voor een groep van zo'n 250 Nederlanders van Marokkaanse afkomst uit de buurt van Utrecht en Amsterdam.

Zij worden in verband gebracht met tientallen plof- en ramkraken in Duitsland. Na hun daad vluchten ze in Audi's op hoge snelheid richting de grens.

Al B. heeft samen met drie anderen in juni en november 2015 twee geldautomaten opgeblazen, zo schrijft het AD. Ze namen in totaal ruim 220.000 euro mee de grens over. 

In de rechtbank ontkende Al B. betrokkenheid bij de bende. Hij gaf wel toe dat hij een Audi had gestolen en doorverkocht. De politie vond echter dna van hem op geldcassettes. 

Volgens de rechter in Aken is duidelijk dat er meer daders zijn geweest, zei een woordvoerster. "Maar hij heeft daar niets over willen verklaren." Welke rol de man zelf precies heeft gespeeld, is ook niet onomstotelijk vast komen te staan.

Kraken

In de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen zijn dit jaar al meer plof- en ramkraken geweest dan in heel 2015. Dat blijkt uit cijfers van de politie, die de Nederlandse 'Audi-bende' als hoofdverdachte ziet.

In Noordrijn-Westfalen staat de teller dit jaar al op 80, tegenover 67 in 2015. In Nedersaksen zijn er 67 geldautomaten geplunderd, waar vorig jaar het er 28 waren.

De kraken worden in verband gebracht met de groep Nederlanders.

Lees meer over:
Tip de redactie