Turkse aanklagers willen dat de islamitische geestelijke Fethullah Gülen twee keer levenslang en een extra 1.900 jaar celstraf krijgt. Ankara ziet Gülen als het brein achter de mislukte couppoging in juli.

Dat melden staatsmedia in dat land dinsdag, zo schrijft persbureau AFP. In een 2.527-pagina tellende aanklacht wordt Gülen onder meer verantwoordelijk gehouden voor 'een poging om de constitutionele orde door middel van macht kapot te maken' en 'het vormen en aanvoeren van een gewapende terroristische groep', zo schrijft persbureau Anadolu.

Dertien van de 111 medeverdachten in deze zaak blijven voorlopig in hechtenis. Tegen allen wordt een gevangenisstraf van twee jaar tot levenslang geëist. 

Controle

Volgens Ankara hebben de volgers van Gülen geïnfiltreerd tot aan de staatsarchieven via medewerkers van staatsbedrijven en veiligheidsdiensten. De groep zou stichtingen, privéscholen, bedrijven, studentenverenigingen, mediabedrijven en verzekeringspartijen gebruikt hebben om controle te krijgen over deze instituten. 

De aanklacht meldt daarnaast dat er geld werd ingezameld bij zakenmannen en dit als gift werd opgeschreven, waarna het geld naar Amerika werd overgemaakt door banken in landen als United Arab Emirates, Zuid-Afrika, Tunesië, Marokko, Jordanië en Duitsland. 

De zaak werd in september 2015, ver voor de mislukte coup, al opgezet. De aanklagers willen beter inzicht in de financiële activa van Gülens beweging. 

Beschuldigd

Fethullah Gülen woont al sinds 1999 in de Verenigde Staten en is herhaaldelijk beschuldigd van het leiden van een eigen staat sinds toenmalig premier Erdogan en meerdere ministers betrokken raakte bij een corruptieschandaal in 2013.

Sinds de couppoging op 15 juli heeft Erdogan duizenden aanhangers van Gülen ontslagen en opgepakt. Het land heeft aan Amerika gevraagd om Gülen uit te leveren, maar het land heeft tot dusver geen inhoudelijk antwoord gegeven. 

Terugkeer

Gülen zei eerder in een interview met Le Monde dat hij terug zal keren naar Turkije als een tiende van de beschuldigingen aan zijn adres bewezen kunnen worden. De geestelijke wil dat een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de couppoging en de daders.

"Als er aanhangers van de beweging betrokken waren bij deze samenzwering, dan zijn het misdadigers die de eenheid en de integriteit van het land hebben ontwricht. Deze mensen hebben mijn idealen verraden en slachtoffers gemaakt", aldus Gülen.

Volgens de geestelijke "mogen hun zonden niet worden toegeschreven aan aanhangers van zijn beweging".