Banken in Duitsland beveiligen hun geldautomaten in het grensgebied met Nederland vanwege de aanhoudende plofkraken in die regio. 

Er zijn in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen dit jaar al meer plof- en ramkraken geweest dan in heel 2015. De politie ziet de Nederlandse 'Audi-bende' als hoofdverdachte.

"Dit is het grote veiligheidsprobleem van dit moment", zegt een woordvoerder van het Rheinische Sparkassen- und Giroverband, een getroffen bankkoepel, tegen de NOS. "We nemen daarom een reeks maatregelen."

Zo worden 's avonds de foyers waar geldautomaten staan afgesloten, wordt er minder geld in de automaten gestopt en zit er inktpatronen in de geldcassettes in de hoop dat het aantal plofkraken afneemt.

Ook andere koepelorganisaties nemen soortgelijke maatregelen. 

Geplunderd

In Noordrijn-Westfalen staat de teller dit jaar al op 80, tegenover 67 in 2015. In Nedersaksen zijn er 67 geldautomaten geplunderd, waar vorig jaar het er 28 waren.

De kraken worden in verband gebracht met een groep van zo'n 250 Nederlanders van Marokkaanse afkomst uit de buurt van Utrecht en Amsterdam. Ze wijken uit naar Duitsland nu de pinautomaten in Nederland beter zijn beveiligd. Na hun daad vluchten ze in Audi's op hoge snelheid richting de grens.