Rusland spreekt met Amerika over militaire samenwerking in Syrië

Rusland en de Verenigde Staten zijn dichtbij het gezamenlijk ondernemen van militaire actie tegen 'strijders' in de Syrische stad Aleppo.

"We zijn in een zeer actieve onderhandelingsfase met onze Amerikaanse collega's", zei de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu maandag volgens persbureau RIA.

Er zou een plan in de maak zijn om gezamenlijk militaire actie te nemen in Aleppo. "We komen steeds dichterbij het afronden van dit plan. Het zou ons in staat stellen om samen te strijden voor vrede, zodat burgers weer kunnen terugkeren naar hun huizen in dit geteisterde land", aldus Shoigu.

Mogelijk gaat het om een actieplan tegen stellingen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Zowel Rusland als Amerika hebben hier belang bij.

Belangen

Voor het overige lopen de belangen van de landen in Syrië uiteen. Rusland steunt president Bashar al-Assad met luchtaanvallen, die alleen gericht zouden zijn op terreurorganisaties als het Nusra-front. De Amerikanen steunen juist anti-Assadstrijders, maar niet als deze aan terreurorganisaties gelieerd zijn.

De Russen riepen de Verenigde Staten herhaaldelijk op tot samenwerken. Er zijn verschillende gesprekken geweest. In juni besloten beide landen hun activiteiten beter op elkaar af te stemmen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft over de besprekingen met Rusland echter ''niets mede te delen''. Wel ''blijven we in nauw contact'', zei een woordvoerster over het overleg met de Russen. De VS blijven zich volgens haar sterk maken voor een wapenstilstand die niet alleen voor Aleppo, maar ook elders in Syrië geldt.

Aleppo

Aleppo is het toneel van zware gevechten tussen opstandelingen en regeringstroepen. In het deel van de stad dat nog in handen is van de rebellen, leven naar schatting nog zo'n 250.000 mensen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier pleitte eind vorige week voor het instellen van een luchtbrug naar Aleppo om de inwoners van broodnodige hulpgoederen te voorzien.

Kort daarvoor hadden Rusland en Syrië korte dagelijkse gevechtspauzes afgekondigd, zodat konvooien met hulpgoederen veilig de stad konden binnengaan. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei maandag dat Syrische rebellen eerder gevechtspauzes hebben gebruikt om zich te hergroeperen. Om die reden kunnen de wapens volgens de Russische bewindsman niet voor langere tijd zwijgen, zoals de Verenigde Naties willen.

Het Rode Kruis luidde maandag nog maar eens de noodklok over de toestand in Aleppo. Voorzitter Peter Maurer sprak van ''een van de meest verwoestende stedelijke conflicten uit de moderne geschiedenis''. ''Niemand is veilig, nergens. De granaten vallen onophoudelijk en huizen, scholen en ziekenhuizen staan in het schootsveld. Mensen leven in angst. Kinderen zijn getraumatiseerd. Het lijden is immens'', zei Maurer.

Lees meer over:
Tip de redactie