De 23-jarige man die zaterdag door de politie in het Amerikaanse Milwaukee is doodgeschoten, met grote rellen tot gevolg, had op dat moment een vuurwapen in zijn hand.

Dat blijkt volgens burgemeester Tom Barrett uit videobeelden van een bodycam, een camera die een politieagent op zijn lichaam droeg.

De dode man heet Sylville Smith, bevestigt de politie nadat familieleden met lokale media hadden gesproken. Volgens de politiechef van de stad in Wisconsin is de man in het verleden herhaaldelijk met de politie in aanraking geweest. Het pistool dat hij vasthield, was gestolen.

Na de fatale gebeurtenis gingen woedende burgers de straat op en werd de politie van racisme beschuldigd. Maar volgens bronnen van de Milwaukee Journal Sentinel was niet alleen het slachtoffer, maar ook de 24-jarige agent die hem doodschoot zwart.

Controle

De confrontatie begon met een controle. Waardoor het misging, is nog niet duidelijk. Volgens de burgemeester draaide Smith zich met het wapen in zijn hand om richting de agent en reageerde hij niet op een bevel het te laten vallen.

In winkels, auto's en een benzinestation werd zaterdagavond brand gesticht. Zondagochtend meldden vrijwilligers zich om de rotzooi op te ruimen. Intussen zet Milwaukee zich schrap voor de volgende nacht.

De gouverneur van Wisconsin heeft uit voorzorg de noodtoestand afgekondigd in de stad en de Nationale Garde heeft 125 man klaarstaan om de politie te assisteren, mocht dat nodig zijn, meldde ABC News. Tot nog toe zijn zeventien mensen opgepakt voor betrokkenheid bij de rellen van zaterdag.