Ambassade helpt Nederlanders tot nu toe 36 keer in Rio

De Nederlandse ambassade is tot nu toe 36 keer te hulp geschoten bij Nederlanders die in en rond Rio de Janeiro in de problemen zijn gekomen. Het gaat dan zowel om toeristen als om sporters zelf.

De zaken waarvoor de ambassade in actie moest komen zijn: gestolen smartphones, verloren paspoorten, letsel en een brute overval.

De gedupeerden hebben zichzelf gemeld, bijvoorbeeld fysiek bij de pop-upambassade (een tijdelijke vestiging bij het Holland Heineken House) of via de speciale app van Buitenlandse Zaken.

Een woordvoerster van het ministerie zegt zaterdag vanuit Rio dat er ook meldingen binnenkomen via de plaatselijke politie.

Ziekenhuis

Twee medewerkers zijn naar het ziekenhuis gesneld nadat kort daarvoor wielrenster Annemiek van Vleuten een enorme smak had gemaakt in de wegwedstrijd. "We zagen dat ze daar in goede handen was. NOC*NSF had dat goed geregeld.''

Twee Nederlanders kregen te maken met een gewelddadige overval op hun bed&breakfast. Ze werden van alles bestolen: tickets voor de wedstrijden, medicijnen en paspoorten. ,,Inmiddels zijn de daders gepakt."

In veel gevallen gaat het om beroving en diefstal. "Mensen laten hier op het terras toch net iets te makkelijk hun tas naast hun stoel staan. Dat kan misschien in Nederland, maar hier moet je dat niet doen." Ook hebben zich Nederlanders gemeld die zijn bedreigd met een mes.

Lees meer over:
Tip de redactie