Cuba viert negentigste verjaardag Castro

Cuba viert de negentigste verjaardag van Fidel Castro. De nacht van vrijdag op zaterdag stond in de hoofdstad Havana geheel in het teken van zijn verjaardag met vuurwerk, muziek en dans.

Veel Cubanen proostten op 'nog eens negentig jaar' onder de hoede van de hoogbejaarde communist, die het regeren sinds 2006 aan zijn broer Raúl heeft overgedragen.

Cuba loopt al dagen warm voor het verjaarsfeest. Er is een fototentoonstelling over Castro's jonge jaren als rebellenleider. Ook wordt de Cubaan, een bekende siagrenroker, met een recordsigaar van 90 meter geëerd. Zaterdag moeten de feestelijkheden een hoogtepunt bereiken.

Het is de vraag of de jarige zich op het feest laat zien. Castro's gezondheid is broos en hij verschijnt nog maar zelden in het openbaar.

Castro lijkt nog altijd een zekere populariteit te genieten, al zijn veel Cubanen ook zeer ingenomen met de ontspanning die zijn pragmatische broer heeft gebracht. Raúl heeft onder meer toenadering gezocht tot de VS, die onder Fidel nog als aartsvijand werd beschouwd.

Lees meer over:
Tip de redactie