Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag honderden burgers vrijgelaten in het noorden van Syrië.

De burgers werden door IS ingezet als levend schild terwijl de jihadisten zich terugtrokken uit onder meer de stad Manbij. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kan de bevrijding bevestigen.

Manbij werd na een wekenlange strijd door de Syrisch-Koerdische troepen uiteindelijk bevrijd. De IS-strijders konden toen niet beschoten worden vanwege de vele burgers. ''We hebben niet op ze geschoten, omdat ze burgers als menselijk schild bij zich hadden.''

Eerder wisten meer dan 2.500 burgers te ontsnappen uit de laatste door IS gecontroleerde wijk in het noorden van de stad. Het ging vooral om vrouwen en kinderen, werd gezegd in kringen van de Syrische Democratische Krachten (SDF). In Manbij wordt nu in eerste instantie naar mijnen gezocht, meldt het pro-Koerdische persbureau Firat.

Video: opluchting bij inwoners Manbij na bevrijding van IS

Luchtsteun

Meer dan twee maanden hebben Koerdische strijders van de SDF met luchtsteun van de Amerikanen geprobeerd Manbij in te nemen. De stad werd in 2014 door de jihadisten veroverd en gold als belangrijk knooppunt voor de aanvoerroute naar IS-bolwerk al-Raqqa.