Celstraf Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López blijft staan

De Venezolaanse rechter heeft de veroordeling van oppositieleider Leopoldo López voor zijn aandeel in de antiregeringsdemonstraties bekrachtigd.

López had beroep aangetekend omdat de rechtszaak slechts zou dienen om hem de mond te snoeren, maar de rechter wees dat af. López, die een gevangenisstraf van veertien jaar uitzit, blijft daardoor achter de tralies.

De Venezolaanse oppositie en de Verenigde Naties dringen al lange tijd op de vrijlating van López aan. De aanklager in López' rechtszaak, die Venezuela inmiddels is ontvlucht, zegt sindsdien dat het proces een door politieke motieven ingegeven schertsvertoning is.

Het parlement, waar López' medestanders een meerderheid hebben, nam eerder dit jaar een amnestiewet aan waarvan de oppositieleider kon profiteren, maar de regering stak daar met hulp van het hooggerechtshof een stokje voor.

López leidde in 2014 het verzet tegen de links-radicale president Nicolas Maduro. Volgens de regering zette hij zijn aanhang met subliminale boodschappen aan tot geweld.

Crisis

Venezuela heeft te maken met een ernstige economische crisis. De enorme inflatie heeft het spaargeld van de burgers doen verdampen en in supermarkten zijn veel basisgoederen niet tot nauwelijks verkrijgbaar.

Maduro had de grens met buurland Colombia voor lange tijd gesloten om illegale handel van producten tegen te gaan. Deze grens wordt nu echter toch alsnog beperkt geopend. Vorige maand werd het al twee keer toegestaan om een bezoek te brengen aan Colombia. Tienduizenden maakten toen gebruik van de oversteek om vooral voedsel en medicijnen aan te schaffen.

Lees meer over:
Tip de redactie