De IJslandse Piratenpartij, onder andere voorstander van meer transparantie bij de overheid, een nieuwe grondwet en asiel voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, is de grote favoriet voor de verkiezingen in oktober op het eiland. 

Dit schrijft de Britse krant The Guardian vrijdag.

De partij gaat al ruim een jaar aan kop in de meeste peilingen en zou, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, 18 tot 20 zetels winnen. In 2013 wonnen de Piraten, vier jaar geleden opgericht door hackers en anti-auteursrechtactivisten, drie zetels in het 63 leden tellende parlement.

Niet langer uitsluitend gericht op protest maar ook op hervormingen van het politieke bestel, wordt de aantrekkingskracht van de partij vergeleken met die van het Spaanse Podemos en het Griekse Syriza.

De vervroegde verkiezingen, gepland voor eind oktober, werden uitgeschreven nadat het schandaal over de Panama Papers de vorige IJslandse premier tot aftreden had gedwongen. Sigmundur David Gunnlaugsson en zijn echtgenote bleken miljoenen euro’s aan familiekapitaal bij een offshorebedrijf te hebben ondergebracht dat belangen had in IJslandse banken.