Rusland heeft zijn geavanceerde S-400 raketsysteem voor luchtverdediging op het geannexeerde schiereiland de Krim geplaatst.

Dit meldden Russische media vrijdag, verwijzend naar een verklaring van het ministerie van Defensie.

De aankondiging komt twee dagen nadat president Vladimir Poetin had beloofd tegenmaatregelen te nemen na wat hij omschreef als gevechten tussen Russische troepen en Oekraïense saboteurs in het noorden van de Krim.

Oekraïne ontkende dat de schermutselingen plaatsvonden. Het land heeft zijn leger aan de grens met de Krim wel in hoogste staat van paraatheid gebracht.

Rusland annexeerde het Oekraïense schiereiland in 2014.

Video: premier Medvedev van Rusland over de vermeende sabotage

Rusland waarschuwt Oekraïne na 'sabotage' op de Krim
Rusland waarschuwt Oekraïne na 'sabotage' op de Krim

Legereenheden

De president van Oekraïne, Petro Porosjenko, kondigde donderdag aan dat zijn legereenheden aan de grens met de Krim en in de regio Donbass donderdag in de hoogste staat van paraatheid is gesteld. 

Hij reageerde daarmee op de vermeende inval van speciale eenheden van Oekraïne op de Krim en de daarmee toegenomen spanning. Het land houdt tegelijkertijd in het zuiden van Oekraïne geplande militaire oefeningen.

Volgens Rusland heeft Oekraïne afgelopen weekend geprobeerd het schiereiland binnen te vallen met elitetroepen. Die zouden zijn tegengehouden door de Russische geheime dienst FSB. Een Russische militair en een FSB-medewerker zouden daarbij zijn omgekomen. Oekraïne spreekt het verhaal tegen.

De Russische President beschuldigt Oekraïne van het gebruik van terroristische middelen om een nieuw conflict uit te lokken.