Griekenland helpt Macedonië na overstromingen

Griekenland zet de politieke onenigheid met Macedonië opzij en helpt het noordelijke buurland de gevolgen van zware overstromingen het hoofd te bieden. 

De Griekse regering heeft onder meer waterpompen en stroomaggregaten naar de getroffen gebieden gestuurd. In EU-verband wil Athene nog meer hulp bieden, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag weten.

In de hoofdstad Skopje kwamen afgelopen weekend zeker 21 mensen om het leven door de overstromingen, die volgden op noodweer. Buitenwijken raakten gehavend en ook een deel van de rondweg werd weggevaagd.

Ruzie

Diplomaten interpreteren de Griekse noodhulp als teken van toenadering. Tussen Griekenland en Macedonië botert het al niet sinds het laatstgenoemde land zich in 1991 losmaakte van Joegoslavië. De landen ruziën sindsdien over de naam van Macedonië, aangezien ook de noordelijkste provincie van Griekenland zo heet.

In internationaal verband wordt het land Macedonië "de voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië" genoemd. Voor de Grieken is hun Macedonië namelijk het enige échte Macedonië, de geboortegrond van Alexander de Grote.

Lees meer over:
Tip de redactie