Franse vrouw die gewelddadige man doodde toch niet vrijgelaten

Française Jacqueline Sauvage, die in 2012 haar gewelddadige echtgenoot doodschoot, werd veroordeeld en daarna gratie kreeg, blijft voorlopig toch vastzitten.

Dat was vrijdag de opmerkelijke uitkomst van een zitting bij het hof voor strafrechtstoepassing in Melun, bij Parijs.

De rechters zijn het niet met president François Hollande eens dat Sauvage moet worden vrijgelaten, melden Franse media. Het Openbaar Ministerie, dat de vrouw in eerste instantie juist met succes vervolgde, gaat nu in beroep om haar toch vrij te krijgen. Anders moet ze haar celstraf van tien jaar alsnog uitzitten.

De zaak deed veel stof opwaaien in Frankrijk. Jacqueline Sauvage groeide uit tot symbool van de slachtoffers van huiselijk geweld. Ze doodde haar man met drie kogels na een huwelijk dat ze omschreef als een 47 jaar durende hel vol misbruik en mishandeling.

Na massale pleidooien vanuit de maatschappij, besloot Hollande begin dit jaar onder voorwaarden gratie te verlenen.

Onderzoek

Voorafgaand aan haar vrijlating moest Sauvage een medisch en psychologisch onderzoek ondergaan, onder meer om in te schatten of ze een gevaar vormt.

Daaruit rolde een negatief advies van een commissie waar onder meer de prefect van het departement en de deken van de orde van advocaten in zaten, meldde Le Monde.

Een hogere rechter zal zich nu over de zaak moeten buigen.

Lees meer over:
Tip de redactie