Bij de aanslag in de Thaise badplaats Hua Hin zijn donderdag vier Nederlanders gewond geraakt. Dat laat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Twee van hen zijn ernstig gewond. 

Onder de gewonden zijn drie vrouwen, van 49, 23 en 18 jaar. Zij zijn nog in het ziekenhuis. De vrouwen van 49 en 23 zijn ernstig gewond en de 18-jarige vrouw heeft lichte verwondingen opgelopen. Eén Nederlandse man (72) heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen en kon het ziekenhuis daarna weer verlaten.

"Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun dierbaren", zegt minister Koenders vrijdag. "De Nederlandse ambassade doet er alles aan om de Nederlandse betrokkenen te helpen en steun te bieden." 

Koenders veroordeelt de bomaanslagen in Thailand "ten zeerste". De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Karel Hartogh, is met een medewerker naar Hua Hin afgereisd om de Nederlandse gewonden te bezoeken en hulp te bieden.

Aanslagen

Vrijdag is het zuiden van Thailand opnieuw opgeschrikt door een serie bomaanslagen. Hierbij zijn in totaal drie doden gevallen. Het ministerie heeft geen meldingen gekregen over Nederlandse gewonden in andere plaatsen in Thailand waar bommen afgingen. 

Bij de aanslag in Hua Hin kwam donderdag een Thaise vrouw om het leven. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers van de aanslagen op donderdag en vrijdag komt hiermee op vier. Ook vielen er meer dan dertig gewonden. 

De aanslagen vonden plaats op het eiland Phuket, in de regio Surat Thani, in de stad Phang Nga en tweemaal in Hua Hin. 

Opgepakt

De Thaise politie heeft vrijdag twee personen opgepakt die zij verdenkt van betrokkenheid bij de aanslagen van de afgelopen dagen. 

De politie wil niet meer kwijt dan dat enkele verdachten worden verhoord, maar Thaise media melden dat het om twee mannen gaat.

Video: Thailand opgeschrikt door serie bomaanslagen

Thailand opgeschrikt door serie bomaanslagen
Thailand opgeschrikt door serie bomaanslagen

Geen terrorisme

De bomaanslagen zijn niet het werk van een internationale terreurgroep als Islamitische Staat. De Thaise politie gaat ervan uit dat ''lokale saboteurs'' de hand hadden in de ontploffingen.

De politie ziet momenteel nog geen verband tussen de aanslagen in de verschillende plaatsen. Wel zijn alle bommen waarschijnlijk op dezelfde manier tot ontploffing gebracht, namelijk met een mobiele telefoon. Er wordt nog onderzocht of enkele branden die ongeveer tegelijkertijd uitbraken ook verband houden met de aanslagen.

De politie sluit niet uit dat rebellen uit het overwegend islamitische zuiden van het land achter de aanslagen zitten. Hun betrokkenheid is echter nog niet vastgesteld. Premier Prayut Chan-o-cha ziet de explosies als ''een poging wanorde en verwarring te zaaien'', meldt de Bangkok Post.

Reisadvies

Nederlanders in Thailand moeten extra alert zijn en drukbezochte plekken mijden, zo adviseert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlanders doen er goed aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen.

"Ook raden we Nederlanders aan op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen in het land en de lokale veiligheidssituatie en tevens het Nederlandse reisadvies goed in de gaten te houden'', staat in de verklaring.

De officiële classificatie voor Thailand is veranderd van groen (geen bijzondere veiligheidsrisico’s) naar geel (let op, veiligheidsrisico’s).