VN doet onderzoek naar mogelijke gifgasaanval in Aleppo

De Verenigde Naties onderzoeken de berichten over het gebruik van gifgas in de Syrische stad Aleppo. Als de verhalen kloppen is er volgens VN-gezant Staffan de Mistura sprake van een oorlogsmisdaad.

Dat meldt de BBC donderdag.

De Britse omroep heeft beelden bemachtigd uit een ziekenhuis in Aleppo, waarop mensen met ademhalingsproblemen te zien zijn. Mannen, vrouwen en kinderen dragen in de video zuurstofmaskers. 

Volgens activisten in Aleppo is het gas in een zogenoemde vatbom afgeworpen boven het oosten van Aleppo, dat in handen is van rebellen. Het zou waarschijnlijk om chloorgas gaan. Volgens rebellen zat het Syrische regime achter de aanval.

"Er is veel bewijs dat dit daadwerkelijk is gebeurd", aldus de Mistura. "Als dat het geval is, hebben we het hier over een oorlogsmisdaad."

Video:Vaten met gif boven Syrische plaats gedropt

Damascus

Drie jaar geleden kwamen bij een ernstige gifgasaanval in de Syrische hoofdstad Damascus 1.300 mensen om het leven. De Syrische overheid ontkende aanvankelijk de chemische wapens te hebben afgevuurd en beschuldigde juist de rebellen van de aanval. 

Uiteindelijk bleek het regeringsleger van Bashar al-Assad inderdaad achter de gifgasaanval te zitten. Assad bleek zo'n 1.300 ton mosterdgas, sarin en VX in bezit te hebben, dat een jaar later werd vernietigd. Daarna bleven berichten over nieuwe aanvallen met gifgas komen.

Lees meer over:
Tip de redactie