Ethiopië weigert om waarnemers van de Verenigde Naties toe te laten in het land om onderzoek te doen naar de rol van veiligheidstroepen bij de doden die recentelijk vielen tijdens betogingen tegen de regering.

Een woordvoerder van de regering meldt aan persbureau al-Jazeera dat Ethiopië zelf verantwoordelijk is voor haar burgers. De VN deed woensdag een verzoek aan het land om buitenlandse waarnemers toe te laten.

Volgens de woordvoerder van het Afrikaanse land zijn er al voldoende onderzoekers van de VN in het land, en zijn meer waarnemers niet nodig. De overheid van Ethiopië start zelf ook een onderzoek naar het “eventueel buitensporige” geweld van veiligheidstroepen.

Bij protesten in onder meer de centrale regio Oromia en in Amhara vielen volgens mensenrechtenorganisaties ruim negentig doden. De demonstranten riepen leuzen tegen de regering en eisten vrijlating van eerder gearresteerde actievoerders.

De betogers zijn boos op de overheid, die grote delen rondom hoofdstad Addis Abeba heeft onteigend om de stad verder te kunnen ontwikkelen.