'Twee Turkse medewerkers van ambassades in buitenland vermist'

Twee Turkse medewerkers van de ambassade in Griekenland zijn vermist nadat ze door Ankara waren opgeroepen om terug te keren naar hun thuisland.

De twee zouden in Turkije ondervraagd worden over eventuele betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van vorige maand, meldt een Turkse ambtenaar aan persbureau Reuters

"We weten dat twee ambassademedewerkers in Griekenland geprobeerd hebben om het land te ontvluchten. De informatie die wij hebben ontvangen, suggereert dat ze mogelijk naar Italië zijn gegaan. Als dat bevestigd wordt, zullen we dat laten weten aan de Italiaanse autoriteiten", aldus de anonieme ambtenaar. 

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zijn twee ambtenaren uit Bangladesh naar New York uitgeweken. 

Ook zijn er tegenstrijdige berichten over een Turkse ambassademedewerker in Bosnië. Reuters meldde dat hij ook vermist was na een oproep uit Ankara. De woordvoerder van de ambassade in Bosnië heeft in een reactie echter verklaard dat de medewerker niet vermist wordt en ook niet is opgeroepen om naar Ankara terug te keren.

Donderdag is de deadline voor alle ambtenaren die zijn opgeroepen om terug te keren naar Ankara. Tegen degenen die dit niet doen wordt actie ondernomen. 

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Werkvergunning

Turkije heeft donderdag de werkvergunningen ingetrokken van nog eens ruim 27.000 mensen die in het onderwijs werken. Ze zijn onderdeel van de 'parallelle structuur' en moeten het veld ruimen, heeft de minister van Onderwijs gemeld.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn tienduizenden mogelijke aanhangers van Fethullah Gülen ontslagen. Het gaat onder meer om ambtenaren, leraren, decanen, rechters en politieagenten.

Er worden in totaal nog 160 militaire medewerkers gezocht die mogelijk een connectie hebben met de coupoging op 15 juli, onder wie negen generaals.

Lees meer over:
Tip de redactie