In de Belgische kerncentrale Tihange bij Luik zijn vijf stalen onderdelen verwerkt waarvan de kwaliteitsdossiers niet op orde waren. De Franse producent Creusot verhitte de smeedstukken op een te lage temperatuur en behandelde die een tweede keer zonder dat in de documentatie te vermelden.

Dat meldt de Belgische nucleaire toezichthouder FANC donderdag.

De waakhond vindt de administratieve "onregelmatigheid" niet acceptabel, maar concludeert na onderzoek met exploitant Engie/Electrabel dat de veiligheid niet in gevaar is. 

Het betwiste staal werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw verwerkt in de reactorkuip van Tihange 2; de centrale waarbij onregelmatigheden in het reactorvat werden ontdekt.

Kwaliteitscontrole

Volgens Creusots moedermaatschappij Areva is bij vierhonderd componenten voor centrales in Frankrijk en daarbuiten iets verkeerd gegaan bij de kwaliteitscontrole. De Franse toezichthouder voor nucleaire veiligheid ASN gaf op 16 juni een laatste overzicht van de stand van zaken.

Tihange, maar ook de kerncentrale in Doel nabij Antwerpen, is herhaaldelijk stilgelegd en wekt bezorgdheid in de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg.

Opstarten

Reactor Tihange 1, die in april werd uitgezet voor onderhoud, wordt komende nacht opnieuw opgestart. Dat is enkele dagen later dan gepland, vanwege "het afronden van de laatste instellingen". Het onderhoud is nodig omdat België heeft besloten zijn twee kerncentrales tien jaar langer dan gepland open te houden, tot uiterlijk 2025.