'Zeker vier doden door mogelijke gasaanval in Aleppo'

Zeker vier mensen zijn woensdag om het leven gekomen door een mogelijke gasaanval op een wijk in de Syrische stad Aleppo. Ook kampten veel mensen volgens lokale bronnen met ademhalingsproblemen.

Het al-Quds-ziekenhuis liet weten dat de mensen zijn overleden na het inademen van gas.

Ook zouden 55 mensen gewond zijn geraakt. De manager van het ziekenhuis zei stukken van de kleding van patiënten en delen van vatbommen te bewaren als bewijs, dat later geanalyseerd kan worden.

Volgens vrijwilligers die reddingswerk uitvoeren in de stad, is mogelijk chloorgas gebruikt. Dat zou in een vat hebben gezeten dat neerkwam in rebellengebied.

Vliegverbod

Om een einde te maken aan de aanhoudende luchtaanvallen hebben artsen uit het oostelijke deel van Aleppo de Amerikaanse president Barack Obama om hulp gevraagd. De doktoren vragen de president volgens de BBC om af te dwingen dat niet meer gevlogen mag worden boven de stad.

De artsen waarschuwen in een brief dat binnen een maand mogelijk geen medische instellingen meer over zijn als de aanvallen in het huidige tempo doorgaan.

De medici hekelen de passiviteit van de internationale gemeenschap. "De wereld heeft toegekeken en opgemerkt hoe 'ingewikkeld' Syrië is, terwijl weinig is gedaan om ons te beschermen", aldus de artsen, die naar eigen zeggen "talloze patiënten, vrienden en collega's" een gewelddadige dood hebben zien sterven.

Video: Russische luitenant-generaal over de maatregel

Wapenstilstand

Vanaf donderdag is er een dagelijkse wapenstilstand in Aleppo. Elke dag tussen 10.00 uur en 13.00 uur leggen de strijdende partijen hun wapens neer.

Konvooien met hulpgoederen kunnen dan veilig de stad binnengaan. Rusland en de Syrische autoriteiten staan klaar om alle hulporganisaties te helpen de hulp veilig bij de inwoners van de belegerde en in puin geschoten miljoenenstad te bezorgen.

De Verenigde Naties riepen eerder deze week op om een humanitaire pauze in te lassen in Aleppo om de situatie in de stad enigszins te herstellen. De VN hoopte op een wapenstilstand van minimaal 48 uur.

Burgeroorlog

Aleppo ligt al sinds juli 2012 hevig onder vuur door het Syrische leger tijdens de burgeroorlog. Dankzij Russische ondersteuning van het regime van president Assad werden vanaf 2015 meerdere luchtaanvallen ingezet.

De stad is al jaren opgesplitst in sectoren waar rebellen zitten en in delen waar regeringstroepen het voor het zeggen hebben. Begin augustus lieten rebellen weten de omsingeling van het regeringsleger te hebben doorbroken. 

Minister Koenders deed recentelijk een oproep aan de internationale gemeenschap om een einde te maken aan het beleg van Aleppo. Volgens Koenders dreigt Aleppo net als Rwanda of Srebrenica symbool te staan voor het falen van de internationale gemeenschap.

Lees meer over:
Tip de redactie