Op twee verschillende vluchten die op weg waren naar de Belgische luchthaven Zaventem zijn woensdag bommeldingen gedaan. De meldingen bleken vals en de toestellen zijn inmiddels veilig geland.

Dat melden Belgische media.

Een van de vluchten zou onderweg zijn geweest vanuit Oslo in Noorwegen. Dat meldt de Belgische presentator Bart Raes op Twitter. De passagiers zijn uit het toestel en naar de aankomsthal gebracht. 

Het tweede vliegtuig, van Air Arabia Maroc, is volgens de Belgische omroep VRT gevlogen naar Toulouse. Ook dat toestel is veilig geland.

''De maatregelen kwamen door een bericht dat wereldwijd werd verspreid'', zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon tegen nieuwszender VTM. Het crisiscentrum concludeerde dat er ''geen concrete dreiging'' was.

Het federaal parket noemde de dreiging "ernstig genoeg om maatregelen te nemen", aldus VTM.

Dreiging

Volgens bronnen van Het Laatste Nieuws werd de bommelding via Twitter gedaan. Dagblad De Morgen berichtte dat er sprake was van een wereldwijde dreiging, waarbij onder meer België werd genoemd.

Een aantal vluchten werd omgeleid.

Aanslagen

Op 22 maart vielen bij aanslagen op Zaventem en in metrostations in Brussel 32 doden en 270 gewonden. Op de luchthaven vielen veertien doden.