Rusland kondigt dagelijks korte wapenstilstand aan in Aleppo

Het Russisch ministerie van Defensie heeft woensdag bekendgemaakt dat er dagelijks een korte wapenstilstand komt in het Syrische Aleppo. De strijdende partijen moeten vanaf donderdag elke dag tussen 10.00 uur en 13.00 uur de wapens neerleggen.

Konvooien met hulpgoederen kunnen dan veilig de stad binnengaan. Rusland en de Syrische autoriteiten staan klaar om alle hulporganisaties te helpen de hulp veilig bij de inwoners van de belegerde en in puin geschoten miljoenenstad te bezorgen.

De Verenigde Naties riepen eerder deze week op om een humanitaire pauze in te lassen in Aleppo om de situatie in de stad enigszins te herstellen. De VN hoopte op een wapenstilstand van minimaal 48 uur.

Ruim twee miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon water en elektriciteit in Aleppo. Onder meer voedsel en medische hulpmiddelen zullen worden gebracht in het gebied, wat volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten de eerste keer zou zijn.

"Alle militaire acties worden voor even stopgezet", zei de Russische minister Sergei Rudskoi in een verklaring. Afgelopen juni werd al een wapenstilstand van 48 uur ingezet.

Waarschuwing

Rudskoi waarschuwt dat ongeveer 7.000 radicaalislamitische strijders klaarstaan om het zuidwesten van Aleppo binnen te vallen. De strijders van Jabhat Fatah al-Sham, voorheen het Nusra-Front, zouden beschikken over tanks, pantserwagens en geschut.

VN-chef Stephen O'Brien meldt in een verklaring dat de aangekondigde drie uur te kort is om "alle benodigde capaciteit in te kunnen zetten". 

"Maar we moeten nu onderzoeken wat we in die uren kunnen betekenen", aldus O'Brien. 

Video: Russische luitenant-generaal over de maatregel

Vliegverbod

Artsen uit het oostelijk deel Aleppo hebben de Amerikaanse president Barack Obama om hulp gevraagd. De doktoren vragen de president volgens de BBC om af te dwingen dat niet meer gevlogen mag worden boven de stad.

Zo'n no-flyzone moet een einde maken aan de aanhoudende luchtaanvallen. De artsen waarschuwen in een brief dat binnen een maand mogelijk geen medische instellingen meer over zijn als de aanvallen in het huidige tempo doorgaan.

De medici hekelen de passiviteit van de internationale gemeenschap. ''De wereld heeft toegekeken en opgemerkt hoe 'ingewikkeld' Syrië is, terwijl weinig is gedaan om ons te beschermen'', aldus de artsen, die naar eigen zeggen ''talloze patiënten, vrienden en collega's'' een gewelddadige dood hebben zien sterven.

Burgeroorlog

Aleppo ligt al sinds juli 2012 hevig onder vuur door het Syrische leger tijdens de burgeroorlog. Dankzij Russische ondersteuning van het regime van president Assad werden vanaf 2015 meerdere luchtaanvallen ingezet.

De stad is al jaren opgesplitst in sectoren waar rebellen zitten en in delen waar regeringstroepen het voor het zeggen hebben. Begin augustus lieten rebellen weten de omsingeling van het regeringsleger te hebben doorbroken. 

Minister Koenders deed recentelijk een oproep aan de internationale gemeenschap om een einde te maken aan het beleg van Aleppo.

Volgens Koenders dreigt Aleppo net als Rwanda of Srebrenica symbool te staan voor het falen van de internationale gemeenschap.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie