Het politiekorps van de Amerikaanse stad Baltimore heeft jarenlang zwarte mensen gediscrimineerd. De politie richtte zich disproportioneel vaak op zwarte mensen, hield ze illegaal vast en gebruikte buitensporig geweld. 

Dat concludeert het Amerikaanse ministerie van Justitie in een rapport dat woensdag wordt gepresenteerd, schrijft The Washington Post.

Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van de dood van Freddie Gray, die na zijn arrestatie in een politiebusje gewond raakte aan zijn ruggegraat en later overleed. De zes agenten die betrokken waren bij Gray's arrestatie werden geen van allen veroordeeld.

Het ministerie wierp een bredere blik op het politiekorps en concludeerde dat de relatie tussen de politie en "bepaalde gemeenschappen in Baltimore kapot is". Agenten worden slecht opgeleid en klachten tegen agenten worden stelselmatig genegeerd.

Van drieduizend klachten over excessief geweld in een tijdsbestek van zes jaar werden er tien grondig onderzocht, aldus het ministerie. In slechts een geval werd geconcludeerd dat er sprake was van buitensporig geweld.

'Gebrek aan respect'

Ongrondwettelijke aanhoudingen werden vaak in arme, zwarte buurten verricht en sommige mensen werden enkel aangehouden omdat agenten meenden dat er sprake was van een gebrek aan respect. Justitie noemt het voorbeeld van een zwarte man van zo'n vijftig jaar die in vier jaar tijd dertig keer staande werd gehouden. Geen enkele keer leidde dit tot een boete of een aanklacht.

In een reactie laat de burgemeester van Baltimore weten de aanbevelingen uit het rapport zo snel mogelijk te gaan implementeren in het politiekorps. Het team gaat zich beraden op een plan van aanpak om veranderingen binnen de cultuur door te voeren.