In een vluchtelingenopvangcentrum in Dinslaken in Noord-Rijnland-Westfalen woensdagmorgen een radicale moslim aangehouden door een speciale eenheid van de politie. Justitie meldde dat de aanhouding verband hield met de arrestatie enkele dagen geleden van een 24-jarige Syriër die lid van IS zou zijn. 

De autoriteiten hadden dinsdag de aanhouding van de Syriër in Mutterstadt (Rijnland-Palts) gemeld. De Syrische man heeft ook in het opvangcentrum in Dinslaken gezeten.

De Duitse politie heeft woensdagmorgen ook invallen gedaan bij drie vermoedelijke aanhangers van de terreurgroep Islamitische Staat. Een van de verdachten zou IS financieel en logistiek hebben ondersteund.

In Duisburg doorzocht de politie een reisbureau met een Turkse naam. De eigenaar zou contact hebben met twee jongeren die in Essen een aanslag op een gebedshuis voor Sikhs wilden plegen. De eigenaar heeft dat tegengesproken.

De andere invallen hadden plaats in Dortmund en in Hildesheim in de deelstaat Nedersaksen. Het is niet bekend of bij de huiszoekingen spullen in beslag zijn genomen. De drie vermoedelijke aanhangers van IS zijn niet opgepakt.