Een meerderheid van de Thaise kiezers heeft ingestemd met een nieuw grondwet in voor het land. In een referendum van afgelopen weekeinde stemde 61,35 procent voor de door het leger opgestelde grondwet.

De kiescommissie maakte het definitieve resultaat woensdag bekend.

De ontwerp-grondwet werd verworpen door 38,65 procent van de kiezers. De opkomst was iets meer dan 59 procent, zei de kiescommissie.

De resultaten bevestigen de overtuigende overwinning voor premier Prayuth Chan-ocha sinds hij als legerleider in 2014 de macht greep. 

Parlementsverkiezingen

De nieuwe constitutie is opgesteld door de junta die in 2014 premier Yingluck Shinawatra terzijde schoof. De weg is nu vrij voor parlementsverkiezingen volgend jaar. De regering die uit die stembusgang voortkomt moet wel manoeuvreren binnen de marges die de legertop heeft opgelegd.

De volksraadpleging van zondag geldt ook als een populariteitsmeting voor de junta. Naar de stemming onder de Thai was het de afgelopen twee jaar grotendeels gissen omdat het leger alle politieke activiteit taboe verklaarde.

Dat verbod gold ook in de aanloop naar het referendum. De autoriteiten arresteerden tientallen mensen die zich hadden uitgesproken tegen de grondwet.