Zeker drie mensen zijn omgekomen door bosbranden op het Portugese eiland Madeira. Dat heeft de Portugese krant Diario de Noticias woensdag gemeld.

Volgens de krant zijn de drie slachtoffers in hun huis omgekomen. 

Circa tachtig mensen zijn in ziekenhuizen opgenomen, omdat ze brandwonden hebben opgelopen of te veel rook hebben binnengekregen. Een persoon wordt nog vermist en ongeveer duizend mensen zijn geëvacueerd uit hun huizen en uit hotels.

Ook een ziekenhuis en een winkelcentrum zijn ontruimd. Meerdere gebouwen zijn in vlammen opgegaan, waaronder een luxe hotel.

De branden woeden in de buurt van Funchal, de hoofdstad van Madeira. Volgens de autoriteiten loopt het historisch centrum van de stad gevaar. Vanwege de sterke wind en de steile bergwanden en heuvels is het voor de brandweer moeilijk om de branden goed te blussen. 

Video: Zeker drie doden door bosbranden op Madeira 

Zeker vier doden door bosbranden op Madeira
Zeker vier doden door bosbranden op Madeira

Vasteland

Ook op het Portugese vasteland woeden er op verschillende plekken bosbranden vanwege de hoge temperaturen. In totaal woeden daar ook honderden kleinere en grotere branden. 

De bosbranden zijn hoofdzakelijk het gevolg van hoge temperaturen in Portugal. Wel is de verwachting dat het in de komende dagen iets koeler gaat worden in het land.

Hulp

Portugal heeft woensdag ook de hulp van Europa ingeroepen om de honderden bosbranden te blussen die in het land woeden. Een Italiaans blusvliegtuig en twee Spaanse toestellen gaan de Portugese brandweer ondersteunen. De Europese Commissie kijkt met de EU-lidstaten wat er verder nog voor assistentie kan worden verleend.