De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, eist meer politieagenten en videobewaking op straat in Europa. Ook wil hij criminele vluchtelingen sneller kunnen uitzetten. 

Dat zou in een ontwerp staan dat de minister aan zijn collega's in de Europese Unie heeft voorgelegd. Het plan is een reactie op de vier geweldsincidenten die Duitsland vorige maand troffen.

De Maizière wil onder meer 15.000 extra politieagenten in binnen- en buitenland tot 2020 aanstellen. Ook zouden volledige versluiering en de financiering van moskeeën door extremistische organisaties verboden moeten worden. De minister wil daarnaast de dubbele nationaliteit van Duitsers die zich aansluiten bij terroristische groeperingen eenvoudiger kunnen afpakken.

Eerder nam Duitsland al meer veiligheidsmaatregelen bij vliegvelden en treinstations en ging het willekeurige controles uitvoeren in grensgebieden, als gevolg van de vier incidenten.

München

De bloedige aanslag in München geldt als de meest recente aanval. De dader van de schietpartij, een depressieve scholier, schoot half juli negen mensen dood.

Door een serie aanslagen zijn in Duitsland sinds 18 juli elf mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt.

Video: In korte tijd vier geweldsincidenten in Duitsland

In korte tijd vier geweldsincidenten in Duitsland
In korte tijd vier geweldsincidenten in Duitsland