Een bekende Duitse nazi-jager heeft vier mannen en vier vrouwen geïdentificeerd die als bewaker, secretaris of telefonist hebben gewerkt in een concentratiekamp bij Gdansk in Polen. 

Volgens nazi-jager Jens Rommel, hoofd van een Duitse organisatie voor oorlogmisdaden, zijn de acht nog in leven en wonen ze in Duitsland. Duitse aanklagers gaan nu bekijken of ze kunnen worden veroordeeld, meldt Reuters op basis van persbureau DPA

De acht, waarvan enkelen schuld ontkennen, zijn allemaal op leeftijd waardoor er meer haast zit achter eventuele vervolging. 

De vastberadenheid om meer voormalige kampbewaarders te identificeren is hoopgevend, zegt de president van het Wereld Joods Congres in een reactie.

"Gezien het aantal kampen dat de nazi's hebben gebouwd en de grote hoeveelheid personeel en bewakers die daar geweest moeten zijn, komt het niet als een verrassing dat sommigen van hen nog leven."

Betrokken

De organisatie van Rommel kreeg vorig jaar toestemming van het ministerie van Defensie om nog tien jaar door te gaan met het onderzoek naar mogelijke betrokkenen. Daarna zal het gebouw waar zij werken een documentatiecentrum worden. 

De organisatie kan zelf geen zaken aandragen, maar verzamelt al decennia informatie voor de aanklagers.

De veroordeling van John Demjanjuk, die kampbewaarder was in Sobibor, gaf de organisatie de kans om nieuw informatie te onderzoeken. De veroordeling van Demjanjuk was de eerste keer dat betrokkenheid bij de concentratiekampen genoeg reden was voor een veroordeling, ook al was er geen bewijs voor een specifieke misdaad.